Muazzez İlmiye Çığ’ı sonsuzluğa yolcu ettik. Yetmiş altı yaşında başladığı ve onlarca kitap üreterek, otuz dört yıl gibi ikinci bir ömür sayılacak süre devam eden yazarlık serüveni onu unutulmazlar arasına kattı. O sonsuz yolculuğuna devam ederken yaktığı ışık da sonsuza kadar ışıyacak.
Yüz yaşını yeni aştığı bir dönemde yazdığım, ‘Hayatın İçinden Portreler’ kitabımda Hayrettin Karaca’ya yazdığım yazıyla önlü arkalı yer alan o yazıyı tekrar paylaşma zamanı.
Nu mutlu bana ki o kitabı imzalı olarak kendisine takdim etmiş, kendi hakkında yazdığım bu yazıyı okuduğuna tanık olmuştum.
Biz de okumaya başlayalım:
“Muazzez İlmiye Çığ 1914’te Bursa’da doğdu. Bursa Kız Muallim Mektebi’nden 1931 yılında mezun oldu. Mezuniyetinden sonra ilk görev yeri Eskişehir’dir. 1936 yılında Ankara’da Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi’ne ilk ve son kez, başvuran öğretmenlerin kaydı yapıldı. Bu fırsattan yararlanan Muazzez İlmiye Çığda fakülteye kaydını yaptırdı. Diğer bölümler dolduğu için mecburen Hititoloji Bölümü’nde okumaya başladı. Hititoloji yanında Sümeroloji, Arkeoloji ve yabancı dil eğitimi de aldı.
Üniversiteyi 1940 yılında bitirdi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne ilk fakülte mezunu memur olarak tayini yapıldı. 33 yıl burada çalıştıktan sonra 1973 yılında bu görevinden emekli oldu.
Burada çalıştığı dönem içerisinde, çalışma arkadaşlarıyla birlikte çivi yazılı tabletler arşivini oluşturdular. Oraya buraya rastgele atılmış binlerce çivi yazılı tabletleri tek tek elden geçirdiler. 74.000 tableti arşivleyip bilim dünyasına çok önemli bir kaynak oluşturdular. Çevirdikleri tabletlerden sekiz kitabı MEB ve Tarih Kurumu bastı.
Muazzez İlmiye Çığ emekli olduktan sonra 33 yıllık çalışma yaşamında biriktirdiği bilgilerini, kendi hazırladığı arşivlerden de yararlanarak yazıya dökmeye başladı. İlk eseri bir çeviri olup Prof. Dr. Samuel N. Kramer’in “Tarih Sümerlerle Başlar” kitabıdır; tarih 1990’dır. Bu çeviri kitabı, kendi kitaplarını yazma fikrini oluşturduktan sonra başladığı yayın serüveni 16 kitaba ulaştı.
Başlıca eserleri: Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni, Sümerli Ludingirra – Geçmişe Dönük Bilimkurgu, İbrahim Peygamber-Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre, İnanna’nın Aşkı – Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme, Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk, Hititler ve Hattuşa-İştar’ın Kaleminden, Gılgameş-Tarihte İlk Kral Kahraman, Ortadoğu Uygarlık Mirası 1 ve 2, Sümer Hayvan Masalları, Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği, Vatandaşlık Tepkilerim, Atatürk Düşünüyor isimli kitaplarıdır. Ayrıca Serhat Öztürk “Çivi Çiviyi Söker-Muazzez İlmiye Çığ Kitabı” adlı eserinde Muazzez İlmiye Çığ’ın hayatını anlattı.
Kitapları yanı sıra Sümerler ile ilgili bilimsel ve popüler yazılar da kaleme alan Çığ’ın çeşitli dergi ve gazetelerde yüzden fazla yazısı yayımlandı.
92 yaşında iken, 66 yıldır ülkesi ve insanlık için üreten bu duyarlı bilim insanımıza “Vatandaşlık Tepkilerim” isimli kitabı nedeniyle yayıncısıyla birlikte “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “aşağılama” suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Neyse ki mahkeme kitapta böyle bir suça rastlamadı ve beraat kararı verdi.
Genç Cumhuriyet’in eğitimini alan, felsefesini benimseyen Muazzez İlmiye Çığ 100 yaşını aşan dev bir çınar olarak üretmeye, insanlığa katkıda bulunmaya devam etmekte, bizlere bir Cumhuriyet insanın nasıl olması gerektiğini canlı bir örnek olarak göstermektedir.”
Işığı yolumuzu sonsuza kadar aydınlatacaktır.
Işıklar içinde yol alsın…
Nedim İnce
Ayvalık / 17. 11. 2024
Panoptikon
Karısını yeni aldıkları evin önünde katletti
Mersin’deki Suriyeliler Esed’in gidişini kutladı
Mutluluğun Resmi
Mersin’de 60 yıldan fazla hapis cezası alan firari yakalandı
Akdeniz’de kirlilik oksijen seviyesini düşürüyor
MTOSB’ye ‘En çok katkı veren OSB’ ödülü
MTSO’ya ‘Yılın Hizmet Projesi’ ödülü
Annesinin tedavi gördüğü servisi resimlerle süsledi
Mersin’de konaklama tesislerine denetim 337 bin TL ceza kesildi
Mersin’de yeğen katliamı: 3 ölü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.